Warning: Creating default object from empty value in /home/vratsai/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 494
Сряда, 19 Юни 2013 11:42

Планът на Орешарски

Увеличаване на минималната работна заплата от 1 октомври 2013 г. /след съгласуване с Тристранния съвет/ и с до 5 на сто намаление на цените на тока от 1 юли предвиждат стабилизационните и неотложни мерки, представени от премиера Пламен Орешарски пред Народното събрание.

 Те са разделени в три основни направления - за гражданите, където са посочени действията в областта на енергетиката, пакет от мерки в социалната сфера, пазар на труда, индексации на пенсии, защита на потребителите, за бизнеса и за демократизиране на управлението. Орешарски предлага решителни мерки против контрабандата и необявените вътрешнообщностни доставки. За демократизация на управлението се поставя срок до 30 септември за нов Изборен кодекс. В социалната сфера се предвижда увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 на 310 лева от 1 юли, увеличаване на еднократната помощ за първокласници от 150 на 250 лева, разширяване на кръга на лицата, които имат достъп до целеви помощи, овладяване на ръста на безработицата и подпомагане на реализацията на младежите. Орешарски планира въвеждане на швейцарското правило за индексации на пенсиите - от 2014 г., пакет от мерки за защита от монополните структури на пазара.

Още в тази категория: « Пеевски - изхвръкна от ДАНС